Umat Islam Bosnia buka semula masjid yang ditutup ketika Perang Serbia 1992-1995

851302593_69875_2879463722164849239

BANJA LUKA (BOSNIA HERZEGOVINA), Sabtu – Lebih 10,000 umat Islam berkumpul pada hari ini bagi menyaksikan upacara pembukaan semula sebuah masjid yang bersejarah.

Masjid Ferhat Pasha yang juga dikenali sebagai Ferhadija adalah bangunan abad ke-16 yang memiliki hasil sentuhan kejuruteraan kerajaan Islam Usmaniyah.

Ia adalah salah satu daripada 16 masjid di Banja Luka dan salah satu daripada 534 buah masjid di seluruh negara yang telah dihancurkan atau dirosakkan oleh tentera Serbia ketika perang tahun 1992-1995.

Serangan ke atas bangunan masjid sengaja dilakukan oleh Kristian Ortodoks Serbia bagi menghapuskan bukti kekejaman mereka membunuh umat Islam Bosnia.

Tujuan mereka adalah menjadikan kawasan Bosnia itu sebagai sebahagian daripada Serbia.

Projek pembersihan etnik ini juga menyasarkan pendudukan Roman Katolik dan rakyat bukan Serbia, di mana mereka telah dihalau dari rumah, harta mereka dirampas, kebanyakan mereka dibunuh dan ditangkap.

Tindakan memusnahkan bangunan warisan bersejarah adalah salah satu usaha puak Serbia bagi menghalang mereka yang terselamat daripada kembali ke tanah asal.

Pada 1995, lebih 100,000 telah dibunuh. Satu perjanjian tercapai untuk membahagikan negara kepada dua, iaitu untuk Serbia dan satu lagi dikongsi oleh umat Islam Bosnia dan penganut Roman Katolik.

Perjanjian itu juga memberi jaminan kepada pelarian hak mereka untuk kembali ke rumah manakala pembinaan semula Masjid Ferhadija adalah satu usaha untuk mereka kembali semula.

Namun, pada 2001, satu kejadian berlaku dicetuskan oleh nasionalis Serbia yang mengakibatkan seorang pelawat muslim terbunuh dan hampir 20 orang cedera.

Kumpulan aktivis telah mengumpulkan serpihan binaan masjid yang tidak dibuang.

Mereka menggunakan komputer untuk menempatkan semula lebih 3,500 serpihan binaan masjid ke tempat asal.

Pada hari ini, Sabtu – hari ulang tahun ke-23 masjid ini dihancurkan – lebih 1,000 polis dikerah untuk menjaga keselamatan majlis pembukaan semula masjid yang turut dihadiri oleh Perdana Menteri Turki yang bakal meletak jawatan, Ahmed Davutoglu.

Turut hadir pemimpin Bosnia, duta asing, wakil Roman Katolik, wakil gereja ortodoks Serbia dan komuniti Yahudi.

Acara ini dianggap sebagai simbol dalam mengembalikan nilai kepelbagaian agama dan etnik di Bosnia.

Turki dan Serbia adalah antara penyumbang dana bagi projek ini.

Pada zaman perang, Serbia sering melabel umat Islam sebagai ‘Turks’, bertujuan menjelaskan bantahan mereka terhadap penjajahan khalifah Usmaniyah sejak beratus tahun.

Dalam ucapannya, Davutoglu berkata: “Kita pernah berada di sini satu ketika dahulu, dan kita kini berada di sini dan kita akan sentiasa berada di sini.” – Agensi

Sumber : ismaweb

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts