Umat Islam jangan terpengaruh kepercayaan masyarakat Cina

BANGI, Selasa – Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung mengingatkan umat Islam supaya tidak terpengaruh dengan adat kepercayaan masyarakat Cina seperti melihat bintang Zodiak, Feng Shui, tilik nasib dan sebagainya kerana ia adalah perbuatan Kufur.

Tambahnya, perbuatan itu juga ditegah oleh Nabi Muhammad SAW yang bersabda: “Barangsiapa mendatangi tukang sihir atau dukun, kemudian bertanya tentang sesuatu lalu membenarkan perkataannya, maka ia telah kafir terhadap apa yang diturunkan kepada Muhammad SAW.”

“Saya sebagai seorang Muslim dan dahulu sebelum menjadi Muslim pun saya tidak percaya benda itu, apatah lagi kita sebagai seorang Muslim kita ada tegahan jelas daripada Nabi Muhammad SAW.

“Jangan sekadar dengar je main-main tiada apa-apa.

“Jangan dengar pun siapa yang mendatangi dukun, sekarang ni kita buka TV kita dengar, janganlah pula kita pasang TV “oh best la, oh you binatang apa?  Oh you ini tahun banyak ong.

“Tidak, kita tidak percaya, jadi berhati-hati bab itu,” kata beliau menerusi hantaran video di laman Facebook rasminya.

Tambahnya, pada hari kelapan perayaan Tahun Baharu Cina, suku Hokkien juga membeli tebu bagi menyembah Bai Tian Gong iaitu dewa langit sebagai simbolik terselamat daripada perang Hokkien-Hakka suatu masa dahulu.

Perkara ini kebiasaannya di sembah pada malam kesembilan perayaan bagi orang Hokkien kerana dikaitkan dengan masyarakat Hokkien yang terselamat selepas melarikan diri dan bersembunyi ke dalam ladang tebu itu sehingga tidak dapat dikesan Hakka.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan umat Islam supaya berwaspada dalam meraikan sambutan perayaan kepercayaan agama lain terutama yang boleh mendatangkan syrik. -TVPertiwi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.Sumbangan
Related Posts