Amalan supaya mendapat doa dari Rasulullah

 

1. Setiap kita barangkali rindu untuk mendapat doa dari Rasulullah. Di sini disenaraikan beberapa hadith yang menjelaskan tentang beberapa orang yang menerima doa dari Rasulullah:

2. Pertama; lakukan solat sunat empat rakaat sebelum Asar kerana Rasulullah mendoakan rahmat terhadap mereka. Sabda Rasulullah:

رحِم اللهُ امرأً صلَّى قبْلَ العصرِ أربعًا

“Mudah-mudahan Allah merahmati seorang lelaki yang menunaikan solat sunat sebelum Asar empat rakaat.” (HR al-Tirmizi).

3. Kedua, bacalah doa mendengar Azan. Setelah selesai dengar azan, adalah sangat digalakkan kita membaca doa selesai azan. Ini kerana doa mereka yang membacanya akan mendapat doa syafaat dari Rasulullah. Sabda Rasulullah:

مَن قال حِينَ يَسمعُ النِّداءَ: اللهمَّ ربَّ هذه الدعوةِ التامَّةِ، والصَّلاةِ القائمةِ، آتِ محمدًا الوسيلةَ والفضيلةَ، وابعثْه مقامًا محمودًا الذي وعدتَه؛ حلَّتْ له شَفاعتي يومَ القيامةِ

“Barangsiapa yang membaca doa (doa azan) setelah mendengar azan iaitu:

اللهمَّ ربَّ هذه الدعوةِ التامَّةِ، والصَّلاةِ القائمةِ، آتِ محمدًا الوسيلةَ والفضيلةَ، وابعثْه مقامًا محمودًا الذي وعدتَه

Maka (mereka yang membaca doa ini) akan mendapat syafaat aku. (HR Muslim).

4. Bertugas sebagai Imam dan Bilal juga akan menerima doa dari Rasulullah. Rasululah pernah mendoakan terhadap dua golongan ini. Sabda Rasulullah:

الْإِمَامُ ضَامِنٌ ، وَالْمُؤَذِّنُ مُؤْتَمَنٌ ، اللَّهُمَّ أَرْشِدْ الْأَئِمَّةَ ، وَاغْفِرْ لِلْمُؤَذِّنِينَ

“Imam itu adalah penjamin, manakala Bilal itu adalah mereka yang dijamin. Ya Allah, berikanlah petunjuk kepada para Imam dan berikanlah keampunan kepada para Bilal.” (HR Abu Daud).

5. Mengejutkan suami atau isteri supaya bangun qiamullail. Rasulullah pernah mendoakan buat suami atau isteri yang mengejutkan pasangan mereka untuk bangun qiamullail. Sabda Rasulullah:

رحمَ اللَّهُ رجلًا قامَ منَ اللَّيلِ فصلَّى، ثمَّ أيقظَ امرأتَهُ فصلَّت

“Allah merahmati buat suami (dalam lafaz seterusnya isteri) yang bangun qiamullain dan kemudian dia mengejutkan isteri (atau suami) sehingga mereka berdua mendirikan qiamullail. (HR Abu Daud)

Moga Allah merahmati kita semua.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi
Penasihat Syariah Indahnya Islam

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

 

 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts