Hak istimewa agama Islam, Melayu perlu dipertahan: Sultan Nazrin

 

IPOH – Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, perkara-perkara asas yang terkandung di dalam Perlembagaan Persekutuan menyentuh Raja-Raja Melayu, agama Islam, bahasa kebangsaan, kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera serta kepentingan sah kaum-kaum lain menurut Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan perlu terus dipertahankan dan tidak dikompromikan.

Baginda bertitah, meskipun berlaku perubahan kerajaan selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), perkara-perkara tersebut jangan sama sekali mahu disensasikan oleh mana-mana pihak.

Sultan Nazrin bertitah, perbuatan mahu merombak persetujuan dan kontrak sosial yang telah dipersetujui bersama semasa menggubal Perlembagaan Merdeka tersebut akan hanya mengundang kepada berlakunya suasana tidak harmoni yang boleh menggugat kestabilan politik dan ketenteraman awam.

“Jangan ada individu atau badan yang mahu menjadi jaguh, mengungkit dan menuntut perkara-perkara asas yang telah dipersetujui dan termaktub di dalam Perlembagaan Negara.

“Rakyat tidak harus dijadikan mangsa, bagaikan kancil terhimpit mati di tengah-tengah, apabila gajah sama gajah memilih untuk terus bertarung,” titah baginda.

Sultan Nazrin bertitah demikian merasmikan istiadat pembukaan Mesyuarat Kedua, Penggal Pertama Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-14 di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini semalam. – Utusan Malaysia

——

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

https://www.billplz.com/indahnyaislam

MYDAKWAH RESOURCES5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

telegram.me/indahnyaislam
instagram.com/indahnya.islam

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts