Harus hadiri pengebumian orang bukan Islam, tak musuhi agama

SHAH ALAM – Umat Islam dibolehkan menghadiri pengebumian orang bukan Islam dan hukumnya adalah harus.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, setelah meneliti perbahasan para ulama, diharuskan untuk menghadiri pengebumian orang yang bukan Islam yang tidak memusuhi Islam.

“Namun perlu diingat, kita sebagai orang Islam diharamkan menghadiri upacara-upacara yang berkaitan dengan keagamaan mereka.

“Ia sebagaimana yang telah diriwayatkan oleh Ibn Umar bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia adalah daripada kalangan mereka,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Khamis.

Hantaran berkenaan merujuk kepada perkongsian jawapan di laman sesawangnya, Maktabah al-Bakri.

Bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu menjelaskan, Imam al-Nawawi telah menyatakan dalam kitabnya al-Majmu’ bahawa dibolehkan bagi kaum Muslimin mengiringi jenazah keluarganya yang kafir.

“Ini juga merupakan pendapat kebanyakan ulama. Al-Buhuti juga menyebut bahawa diharuskan untuk menziarahi kubur orang kafir dan berdiri di sisi kuburnya,” katanya. – Sinar Harian

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts
Read More

Ajaibnya solat Subuh!

  WAKTU Subuh, tatkala laungan azan berkumandang memanggil ke masjid, malaikat turun ke bumi dan menyaksikan orang soleh mengucapkan…