Larangan duduk dalam majlis dihidangkan arak

 

1. Rasulullah ﷺ pernah mengingatkan para sahabat supaya menjauhi tempat yang dihidangkan arak. Sabda Rasulullah ﷺ:

مَن كان يؤمن بالله واليوم الآخِر، فلا يقعُد على مائدةٍ يُشرب عليْها الخمْر

Maksudnya: Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Rasul, hendaklah dia menjauhi tempat yang dihidangkan minuman arak” (Riwayat Ahmad)

Hadith ini menggambarkan kepada kita bahawa tidak seharusnya bagi seorang Muslim berada ditempat yang terzahir perlakuan yang dilarang oleh Allah. Ini kerana keberadaan mereka ditempat tersebut seakan bersetuju dengan kemunkaran yang berlaku.

2. Dengan sebab itu Umar Abdul Aziz pernah mengarahkan satu kumpulan peminum arak untuk dihukum sebat. Tiba-tiba beliau dimaklumkan bahawa terdapat seorang lelaki yang berpuasa dikalangan kumpulan tersebut. Umar Abdul Aziz bertegas untuk turut mengenakan hukuman adab (hukuman lain) terhadap lelaki tersebut lalu berkata: “Kamu adalah sebahagian dari mereka”. (Tafsir al-Qurtubi, al-Nisa:140). Seolah tindakan lelaki yang berpuasa tadi untuk duduk bersama peminum arak dianggap sebagai salah kerana seakan redha dengan kemunkaran.

3. Imam Malik pernah ditanya berkenaan seorang lelaki yang dijemput ke satu majlis yang menghidangkan arak secara jelas. Apakah boleh dia menghadiri majlis tersebut? Imam Malik menjawab: Tidak! Kerana majlis tersebut telah menzahirkan (mempamerkan) kemungkaran yang jelas. (Ibn Battal, Sharh al-Bukhari).

4. Hadith larangan di atas diucapkan oleh Rasulullah kepada para sahabat sebagai arahan supaya menjauhi majlis yang dihidang arak. Sahabat Nabi adalah golongan yang dimuliakan Allah di dalam al-Quran. Sekalipun mempunyai kedudukan yang tinggi di sisi Allah dan Rasul, peringatan seperti ini tetap disampaikan Rasulullah kepada mereka.

Apakah iman kita pada hari ini lebih tinggi dari para sahabat sehingga kita memperlekeh nasihat yang diberikan berdasarkan hadith di atas?

Ustaz Dr Ahmad Sanusi Azmi
Penasihat Syariah Indahnya Islam

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts