Arab Saudi pintas peluru berpandu sasar wilayah minyak

DUBAI – Serangan peluru berpandu balistik yang ditujukan ke wilayah timur Arab Saudi yang kaya dengan minyak dipintas semalam, kata gabungan yang dipimpin Arab Saudi yang memerangi kumpulan Houthi di Yaman.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh media negara, sumber yang mengetahui perkara itu berkata, peluru berpandu dipintas di bandar Dammam.

Gabungan itu menyalahkan serangan tersebut terhadap tentera Houthi yang berpihak kepada Iran.

Bagaimanapun tidak ada tuntutan tanggungjawab dalam media yang dikendalikan oleh Houthi.

Selain itu, gabungan mengatakan ia memintas dan memusnahkan peluru berpandu balistik yang menuju ke Jazan dan Najran – kedua-duanya di bahagian selatan negara itu.

Terdahulu, gabungan berkenaan melaporkan pemintasan tiga dron yang penuh dengan bahan letupan menuju ke kerajaan.

Wilayah Timur adalah rumah bagi infrastruktur minyak yang penting yang sebelumnya telah disasarkan dan ditujukan serangan udara.

Serangan pada September 2019 ke atas dua kilang Aramco di timur buat sementara waktu menjejaskan separuh pengeluaran minyak negara itu.

Houthi Yaman – yang secara berkala melancarkan dron dan peluru berpandu ke kerajaan itu – mengaku bertanggungjawab atas beberapa serangan pada masa lalu.

Sumber yang mengetahui perkara itu berkata, tidak ada kesan terhadap kemudahan milik syarikat gergasi minyak Saudi Aramco yang dikendalikan negara dan serangan itu berlaku di luar kemudahan Aramco.

Gabungan tentera yang dipimpin Arab Saudi campur tangan di Yaman pada tahun 2015, menyokong tentera kerajaan yang digulingkan Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi memerangi Houthi. – Agensi

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

www.indahnyaislam.my/Sumbangan-Indahnya-Islam

PERSATUAN INDAHNYA ISLAM
5622 6352 7695 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts