Bezakan perjuangan LGBT, keadilan Islam kepada khunsa: Timbalan Mufti

 

PERJUANGAN menuntut hak kesaksamaan dan hak asasi manusia seolah-olah menjadi zikir harian masyarakat di negara ini. Islam jelas menjamin hak asasi manusia, namun diikat dengan syarat tidak melanggar hukum-hakam syarak sebagai hak Allah yang wajib dipatuhi.

Antara perjuangan golongan itu adalah untuk memujuk masyarakat Islam di negara ini menerima LGBT, iaitu akronim golongan les-bian, gay, biseksual, dan transeksual. Islam jelas mengharamkan semua perbuatan ini berdasarkan al-Quran dan hadis.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ugama Islam Malaysia Ke-25 yang bersidang pada 13 Disember 1989, mengambil maklum laporan urus setia bahawa Majlis Raja-Raja dalam mesyuaratnya ke-126 pada 24 Februari 1983 dan mempersetujui fatwa dikeluarkannya seperti berikut:

“Pertukaran jantina dari lelaki kepada perempuan atau sebaliknya melalui pembedahan adalah haram di sisi syarak. Seseorang yang dilahirkan lelaki hukumnya tetap lelaki walaupun berjaya ditukarkan jantinanya melalui pembedahan. Seseorang yang dilahirkan perempuan hukumnya tetap perempuan walaupun berjaya ditukarkan jantinanya melalui pembedahan.”

Perlu ditegaskan golongan ini berbeza dengan khunsa kerana Islam mengiktiraf kewujudan golongan hermaephrodites, iaitu orang yang mempunyai dua alat kelamin lelaki dan perempuan.

Khunsa ada dua jenis

Golongan ini dibahagikan oleh ulama fiqh kepada dua jenis, iaitu khunsa wadhih dan khunsa musykil. Khunsa wadhih ialah orang yang nyata memiliki tanda kelelakian atau kewanitaan dan dapat dibezakan sama ada lelaki atau perempuan semasa bayi oleh warisnya melalui pemerhatian sifat serta ciri alat kelamin atau tempat keluar air kecil terlebih dahulu. Jantina dapat dikenal pasti berdasarkan alat yang mana lebih dominan berbanding yang kurang berfungsi.

Khunsa musykil pula individu mempunyai dua alat kelamin dan air kecil keluar serentak serta identiti jantina sukar dibezakan atau hanya dapat dibuat perbezaan setelah baligh.

Keadaan musykil hilang apabila dapat ditentukan dari mana tempat mula keluar air kecil, kuantiti paling banyak atau dikira paling akhir berhenti. Jantina mereka juga boleh ditentukan setelah baligh dengan tanda dikenal pasti sama ada memiliki ciri-ciri kewanitaan (seperti datang haid) atau kelelakian misalnya tumbuh janggut dan misai.

Dalam kes ketidaktentuan jantina ini, syarak memberi pengecualian kepada khunsa musykil untuk menentukan jantina melalui pembedahan dengan syarat disokong keterangan pakar terbabit. Kelonggaran bersifat khusus sebagai ‘maslahah’ atau demi kebaikan bagi membolehkan individu itu menjalani kehidupan dengan baik dan melaksanakan tanggungjawab sebagai Muslim dengan lebih sempurna.

Tiada perbezaan ketara antara kriteria khunsa seperti dibincangkan ulama dalam kitab fiqh dan pakar perubatan terutama pandangan mengenai khunsa musykil (hermaephrodites). Pendekatan yang diguna pakai oleh ulama fiqh dalam menentukan kekeliruan gender adalah lebih kepada tanda zahir pada seseorang. Penentuan jantina diukur dengan mengenal pasti salah satu alat kelamin yang lebih dominan berbanding yang satu lagi. Bagaimanapun, pakar perubatan kini membuat beberapa ujian bagi memastikan jantina bayi yang mengalami kekeliruan gender.

Haram bedah tukar jantina

Ulama pada umumnya berpandangan membuat pembedahan jantina bagi khunsa musykil adalah dibenarkan tetapi pembedahan untuk menukar jantina daripada lelaki kepada wanita atau sebaliknya jelas haram hukumnya.

Dr Muhammad Khalid Mansur dalam bukunya al Ahkam al Tobi’ah al-Mun’aliqah bi al-Nisa’ fi al Fiqh al-Islami menjelaskan dua keadaan pembedahan jantina yang dibenarkan. Pertama, pembedahan jantina individu yang tidak dapat ditentukan jantinanya semasa lahir sama ada lelaki ataupun perempuan, manakala keadaan kedua ialah mereka yang didapati mempunyai alat kelamin lelaki dan perempuan.

Menurut Dr Muhammad Khalid, pembedahan jantina bagi kedua-dua golongan itu adalah sebagai usaha mengubati penyakit yang diharuskan oleh syarak dan tidak termasuk dalam kategori mengubah kejadian Allah SWT. Membiarkan mereka dalam situasi kekeliruan gender bukan sahaja mendatangkan mudarat, bahkan bertentangan dengan prinsip Islam yang berpaksi untuk maslahah ummah.

Jelaslah pergerakan LGBT tidak termasuk dalam perbahasan ulama kerana ia sangat jelas bertentangan dengan syarak. Masyarakat perlu faham untuk membezakan antara perjuangan yang jelas ditolak dengan keadilan Islam dalam menyelesaikan masalah khunsa musykil yang berlaku dalam masyarakat.

Islam yang mengamalkan prinsip keadilan, memperuntukkan hak sewajarnya kepada golongan khunsa sama ada dari aspek sosial, ekonomi dan pendidikan. Bagaimanapun untuk menjalani kehidupan yang lebih sempurna, penentuan jantina sama ada lelaki atau perempuan amat penting. Firman Allah SWT: “Dan bahawa sesungguhnya Dialah yang menciptakan pasangan, lelaki dan perempuan.” (An-Najm: 45)

Sahibus Samahah Ustaz Zamri Hashim
Timbalan Mufti Perak

www.indahnyaislam.my

—-—

Sumbangan ikhlas untuk dakwah Indahnya Islam:

MYDAKWAH RESOURCES
5628 3464 5315 (Maybank Islamik)

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Sumbangan
Related Posts